6. Produktivnost

Photo: pexels.com

Nakon što sam u sebi otkrila snagu za promjene, krenula je borba. Željela sam se kretati, unijeti promjene u život, poduzeti nešto. No, put je bio dugačak. Djelovalo je kao da sam u dolini s pogledom uprtim na vrh planine koji se krije iza oblaka. Daleko je. Zapravo nisam unaprijed razmišljala o trnovitom i bolnom usponu, ali sam njegovu težinu osjetila svaki put kada bih se spotaknula o svoje optuživanje, očaj, samookrivljavanje i žaljenje same sebe i djeteta.

Cijeli život njegujemo svoje ideje kako bi idealan odnos trebao izgledati. To učimo kroz odnose koje vidimo kod svojih roditelja, bliskih ljudi, u knjigama i filmovima. Od djetinjstva gradimo svoje samopoštovanje i samopouzdanje koji dolaze u kušnju kada nam se dogode brodolomi života.

Kada svoju ulogu partnerice više nisam ispunjavala, nastala je praznina i ostala sam sâma sa sobom. A to nisam znala raditi. Nisam naučila biti dobro sa sobom. Slika mene, bez partnera, nije postojala. Tada sam otkrila gdje sam zapravo. Otkrila sam da je moje samopoštovanje nisko, a da moje samopouzdanje ovisi o drugima i njihovim kritikama i pohvalama.

Svidjela mi se ideja akcije i promjene, ali sam najprije trebala promijeniti sve svoje korijene. Zapravo sam oduvijek bila produktivna, no nesvjesno sam uvijek tražila odobravanje drugih. Bila sam ovisna o tuđoj pohvali i kritici i nisam bila dobro s onime što radim sve dok drugi nisu potvrdili.

Tako je akcija za mene podrazumijevala čitanje knjiga koje su me poticale na promišljanje o mojim vrijednostima koje ne ovise o drugima, plivanje, druženje s prijateljima, nove poslove i osmišljavanje edukacija.

U ovom periodu sam svoj pogled počela usmjeravati na sebe. Što sve ovo za mene znači, što ja imam od toga, jesam li zadovoljna svime što radim bez obzira na komentare drugih.

Shvatila sam da se odnosi mogu raskinuti preko noći. Na kraju dana ostajemo sami sa sobom. A ideja da nisam dobro mi se nikako nije svidjela.

Vrh planine danas se nazire, ali još ga nisam dosegla.