Bolji i sretniji odnosi u 2022. godini

Photo: Pexels

Na pragu smo nove godine i dolazi vrijeme u kojem svatko od nas razmišlja o onome što smo napravili u ovoj godini te što bismo mogli bolje u idućoj; koje bismo ciljeve mogli ostvariti, koje promjene bismo mogli uvesti u život i slično.

Ulaganje u budućnost i planiranje su uvijek dobrodošli, no nikada ne možemo sa sigurnošću znati hoće li se naše ideje zaista ostvariti jer ponekad ne ovise samo o nama. Napredovanje na poslu ne ovisi samo o nama već i o odluci nadređenog, vjenčanje ne ovisi samo o nama već i o našem partneru, putovanje se može izjaloviti i slično. To ne znači da trebamo odustati od planova već da trebamo biti svjesni svojih ulaganja i onoga što smo od sebe dali kako bi se taj cilj ostvario i da time budemo zadovoljni bez obzira na rezultat. Jer u pokušajima učimo o sebi i razvijamo se, a to je sve samo ne loše. Planiranje je dobrodošlo sve dok ne dođe do izgaranja.

Vjerujem da su nam za sreću i realizaciju potrebni drugi ljudi: što smo sretniji u odnosima koje imamo, to ćemo biti dugoročno zadovoljni. Ono što možemo napraviti u novoj godini jest odreći se loših odnosa, uložiti u postojeće ili možda ostvariti nove kontakte. Kako bismo lakše donijeli tu odluku, stavimo na papir odnose u kojima se ne ostvarujemo, ne osjećamo potrebnima ili uvažavanima i one koji nas iscrpljuju. S druge strane stavimo one koji su nam uvijek ugodni, bitni za opstanak (poput roditeljske uloge) te ljude uz koje se opuštamo, osjećamo slobodnima i poštovanima.

Možda postoje lošiji odnosi kojih se ne želimo odreći zbog nekih svojih vrijednosti. Oni nam nešto znače i u njima ipak nešto dobivamo za sebe iako smo nesretni. Na primjer, ne odlazimo iz straha, zbog osjećaja sigurnosti koliko god ta sigurnost bila loša, ne želimo prekinuti odnos s roditeljima ili djecom, ne želimo odustati od odnosa s kolegama ili nadređenim jer su nam potrebni za obavljanje posla i tako dalje. Kako onda opstati u nepovoljnoj situaciji? Ukoliko je odluka takva da ostajemo, potrebno je promijeniti pogled na tu osobu i naš odnos i osvijestiti zašto i dalje biramo ostati. Kako bismo sami sebi olakšali, potrebno je promijeniti pristup drugima, ponuditi nešto drugačije ili odustati od nekih očekivanja od tih osoba. Ponekad, kada promijenimo pogled na druge, primjećujemo da su oni zapravo malo drugačiji. Možda nisu svi toliko protiv nas. Povezivanje s drugima je naša odgovornost: ako smo već odlučili ostati uz nekoga, zašto si ne napravim oda nam bude bolje?